Begeleiding nieuwe collega's duurzaamheid gemeente Vught

De uitdaging

De gemeente Vught vroeg ons als interim twee jonge beleidsmedewerkers Duurzaamheid te begeleiden. Daar zeiden we volmondig JA tegen! Gemeente Vught en Enter Next Level zien beide dat de krapte op de arbeidsmarkt ook binnen overheidsland tot uitdagingen leidt. Het is dan fijn een tijdje met een ervaren senior mee te lopen op je werkplek.

Onze aanpak

Samen met de nieuwe collega laten we in een traject van drie of zes maanden zien wat er komt kijken bij het werken binnen een gemeente als het om duurzaamheid in brede zin gaat. We leren hem/haar de kneepjes van het vak en zorgen voor kennisontwikkeling over ons werkveld.

“Daan is iemand die je dingen laat zien die je eerder niet zag. Jaren aan ervaring en slim manoeuvreren tussen verschillende belanghebbenden in complexe vraagstukken om resultaat te behalen, maken hem een kundige adviseur. Iemand waar je veel aan hebt. Hij durft ver vooruit te kijken en kent de details tussen begin en eind. Gedreven, integer, doortastend, dat is Daan.”

Rowan van Geloven, Beleidsadviseur Duurzaamheid gemeente Vught

Het proces

We stellen samen met de collega(‘s) een gericht leerprogramma op. Je leert bijvoorbeeld constructief om te gaan met de ontwikkelwereld van energieprojecten. Je stelt zelf gefundeerd beleid op en leert ook hoe dit te doen in samenwerking met andere regionale partijen. We versterken hiermee de gemeente Vught zodanig, dat ze een goede sparringpartner zijn voor partijen die op duurzaamheidsgebied met de gemeente in contact komen. Denk dan aan ontwikkelaars en coöperaties maar ook aan regionale platformen en structuren.

Hindernissen nemen

Voor mensen die net komen kijken in overheidsland is het best een uitdaging alles te overzien. Ervoor te zorgen dat je niet verzandt in ‘the shit of yesterday’ maar juist focust op planmatig en programmatisch werken aan of juist naar je beleidsdoelen. We trekken samen op om dilemma’s te identificeren en hierin slimme keuzes te maken.

De fun!

Wij nemen de nieuwe ambtenaren graag mee in ons enthousiasme voor het duurzaamheidsvak. We brengen al onze ervaring in op een prettige, spiegelende manier. Er is daardoor alle ruimte voor ‘het leereffect’ en je ontwikkelt tegelijkertijd een scherpe blik op jouw specifieke werkdomein.

Resultaat

Na het traject is de beleidsmedewerker ‘in orbit’. Zij/hij kan zelfstandig verder, heeft kennis en een goede basis in werken binnen de structuren van de gemeente gevonden en bouwt hierop voort. De inzet en duur hangt van de medewerker en van de gemeente af. In Vught is dat bijvoorbeeld twaalf uur per week geweest gedurende een periode van zes maanden.

Leermomenten

Het is belangrijk echt te begeleiden en niet op de bok te zitten. De beleidsmedewerkers ervaren onze inzet als een stevige steun in de rug. We stappen in voorkomende gevallen in om even bij te sturen in advies of contact. Dit levert leerzame ervaringen op die ze weer meenemen. Ook reflecteren we regelmatig op het werk en op situaties. Zeer waardevol want het ambtelijke werk is zoveel meer dan alleen inhoudelijk ‘het werk’ doen.

Trots

We zijn er megatrots op te zien welke stappen de beleidsmedewerkers maken. Hoe onze inzet hen enorm helpt snel op vlieghoogte te komen. We fungeren als sparringpartner. Samen ervaren we, dat we ook echt de doelen die we voor ogen hebben bereiken. Go team Vught!

Vrijblijvend contact opnemen?

Wil je eens vrijblijvend brainstormen met mij over je ideeën en wensen voor de toekomst? Ik kom graag bij je langs op je bedrijf. Neem contact op en we maken snel een afspraak!