Windpark Ze-Bra

De uitdaging

In januari 2021 vroeg de gemeente Reimerswaal ons het vastgelopen project Windpark ZE-BRA vlot te trekken en versnelling in te zetten. Er moest een projectorganisatie worden opgetuigd. En het overlegplatform moest worden uitgebreid met (onder andere) twee gemeenten, twee provincies, Rijkswaterstaat, twee waterschappen, de leidingbeheerder, het Ministerie van Defensie en de Belgische autoriteiten. Dit omdat het park op de grens met de haven van Antwerpen wordt gerealiseerd. Kortom een NEXT LEVEL project! Die uitdaging gingen we graag aan.

Onze aanpak

Stap 1: een goed team neerzetten. Een windpark van initieel 19 windturbines van 4 tot 5 megawatt is een enorme opgave die veel vraagt van een (ambtelijk) team. We hebben met enkele ambtelijke collega’s van de gemeente Reimerswaal en met onze samenwerkingspartner Energieke Ruimte het team opgezet, afspraken gemaakt en de route uitgezet.

Het proces

Het doel van Enter Next Level en Energieke Ruimte was het proces zo in te richten dat er tempo kwam in het proces. Dat er inhoudelijk een flinke slag werd gemaakt op de kwaliteit van het plan. En dat er voor de gemeenschap zelf een goed plan zou liggen waaraan zij financieel deel konden nemen. Dit laatste was een van onze stokpaardjes en we zijn blij dat dat is gelukt.

Hindernissen nemen

De ontwikkelaars gaven aan, dat de SDE-periode voor 2021 echt gehaald moest worden. Dat was voor ons aanleiding de teugels aan te trekken en ervoor te zorgen dat er een goed doordacht plan kwam dat voldoet aan alle eisen. Daarnaast moest er nog onderhandeld worden met de windontwikkelaars over de manier waarop er lokaal kon worden geparticipeerd. Dit was een intensief proces dat tot op bestuurlijk niveau een stempel drukte.

Dat dit een, zoals we het in de projectgroep benoemden, mandje ‘verrassingseieren’ was, is een understatement. We hadden te maken met drie verschillende ontwikkelende partijen. Met twee provincies met ieder hun eigen beleid. Met bewoners die zich overvallen voelden door het proces. Met corona. En als ‘reuzenei’ kregen we, nadat de vergunning al was ingediend, voor de Verklaring Van Geen Bedenkingen (VVGB) nog het Nevele-arrest. Deze juridische uitdaging heeft onze partner Energieke Ruimte samen met de initiatiefnemers krachtig opgepakt.

De fun!

We hebben geprobeerd het heftige traject ook wat luchtiger te maken. Zo vonden we het een goed idee het project ook een mascotte mee te geven. Aangezien het park zich op de grens van de provincies Zeeland en Noord-Brabant (ZE-BRA) bevindt, kwamen we met de zebra (uit de film Madagaskar) als mascotte op de proppen.

Resultaat

Door steeds weer de belangen van beide partijen (ontwikkelaar enerzijds en gemeente/gemeenschap anderzijds) te benoemen, zijn we er op een zeer positieve manier uitgekomen met elkaar. De betrokken bestuurder wist zich gesteund door ons team en door de expertise die we inbrachten. Hij had hierdoor, net als het gehele college, het vertrouwen om door te gaan met dit project. Momenteel bevindt het zich in de fase van rechtsgang bij de Raad van State zoals vrijwel, zo niet elk, windpark in Nederland. De gemeenten Reimerswaal en Woensdrecht zien dit met vertrouwen tegemoet.

Trots

We kijken terug op een zwaar traject, maar tegelijkertijd ook op een geweldige teamprestatie. Het was ook een leertraject voor de gemeente zelf die mee kon liften op onze expertise. Heel gaaf om aan bij te dragen, Op naar het

volgende grootschalige project!

Vrijblijvend contact opnemen?

Wil je eens vrijblijvend brainstormen met mij over je ideeën en wensen voor de toekomst? Ik kom graag bij je langs op je bedrijf. Neem contact op en we maken snel een afspraak!