Opgroeien in de natuur van Limburg

“If you look deep into nature you will understand everything better”.

Deze prachtige uitspraak van Einstein, vind ik inspirerend. Pas nu realiseer ik mij ten volste wat hij hiermee bedoelde. Als kind hadden mijn broer en ik een boomhut in een prachtige grote treurwilg in een moerasbos (beemd) achter het huis van mijn ouders in Limburg. Het was een magische plek die met elk seizoen veranderde.

Spelen met mijn broer in de natuur

We bouwde samen met mijn vader een platform in die boom en bouwde er een huisje op en brachten er dagen aan een stuk door. De natuur verkennend, verwonderd over wat we zagen. Van het prille voorjaar waar een stukje populieren productiebos opbloeide met blauwe bloemetjes als of het een vergeten kasteeltuin was, tot de herfst waar we de hut klaar maakte voor de winter en het bos steeds meer van haar geheimen prijs gaf. Ik besefte me bij lange na niet dat die natuur zo bijzonder was en waarom zou ik? Het was er gewoon. Het groeide naast ons, om ons heen. We renden door de koren velden en door de mais. Er werd wilde kamille geplukt voor thee. Als ik er nu aan terug denk was dat uniek, gewoon in Nederland in de jaren ‘80. Zo herinner ik me nog een ouder echtpaar dat hun enorme akker handmatig schoffelde om het onkruid eruit te houden. Uit kostenbesparing of idealisme, ik weet het niet. Nu groeit er haast niets meer vanwege onkruidbestrijding van het grootschalige bedrijf die na deze mensen de zaak over nam.

De natuur is een systeem

Omdat ik zoveel tijd had om in de natuur te zijn, heb ik ook veel tijd gehad ze te bestuderen. Ik ben geen bioloog geworden maar ik heb wel veel geleerd van de natuur. Iets dat ik nog steeds gebruik in mijn dagelijkse werk. De natuur is namelijk buiten dat ze grillig is, heel logisch. Het is een systeem. En als je iets wegneemt of veranderd verandert de rest mee. Eigenlijk net als bij een computerprogramma. Als de code niet meer klopt doet het programma iets anders of het helemaal niet meer.

Alles is met elkaar verbonden

Ik ben van mening dat we nog niet de helft van al deze systemen echt doorgronden en dat er veel meer met elkaar verbonden is dan wij denken. En wat me, meer praktisch, inspireert is dat die verbondenheid van systemen eigenlijk prima toepasbaar is voor ons dagelijks leven en de behoefte aan bepaalde basis zaken. Zo geloof ik in de zogenaamde biobased economy. Een economie die slim gebruik maakt van biologisch afbreekbaar spul, groen afval, dat we nu inzamelen.

Overheid, burgers en bedrijven: Laten we samenwerken!

Waarom zouden we dit materiaal niet gebruiken, met alle technieken die we voor handen hebben, om lokaal in onze behoeften te voorzien? We hebben behoefte aan energie, brandstof en nuttige stoffen met marktwaarde. Waarom, als we toch eigenaar zijn met zijn allen, verdelen we zelf de winsten niet?  Lokaal met overheid, burgers bedrijven samen!Wat zou dat een geweldige stap voorwaarts zijn.

Van draaien op olie naar draaien op energie neutraal draaien

Ik denk dat in de toekomst we enorme uitdagingen krijgen omdat alles om ons heen nu gebouwd en ontworpen is op basis van de zogenaamde Carbon based economy, ofwel olie en gas. Ga maar na wat er allemaal van gemaakt is. Vrijwel alles in ons dagelijk leven is vervoerd of gemaakt van olie. Wat als het ineens sneller opraakt, en bovenal, waar moeten we het allemaal vandaan halen? Het is toch veel handiger, en veiliger om het dicht bij huis te organiseren en de dingen die we dan echt nodig hebben van ver te laten komen? Ik ben bezig om dit idee in realiteit te brengen in Boxtel voor een klant van mij, Gemeente Boxtel en de regio Noord oost Brabant (agrifood Capital) die graag energie neutraal wil zijn. In mijn volgende blog vertel ik er meer over.

Hoe zie jij dat?

Reageer hieronder en vertel me hoe jij denkt dat we de kracht van de natuur sterker kunnen benutten. Ik ben benieuwd naar jouw inzichten.